cum ne descurcăm în jungla cărţilor pentru copii

 

O sumedenie de edituri şi de exemplare! Numărul de edituri a explodat în ultimii ani, însă nu în toate cazurile acest lucru este benefic pentru piaţa de carte. Înainte, erau câteva edituri, însă cărţile pe care le scoteau erau impecabile, puteai să înveţi gramatica din ele, erau ceea ce putem numi “cărţi valoroase”. Astăzi, cărţile sunt scoase pe bandă rulantă de oameni care nu au calificare în domeniu, nu cunosc capcanele limbii române, realizează traduceri proaste şi le dau drumul la tipar, oameni dezinteresaţi de materialul în sine, axaţi probabil pe profitul companiei. 

Noi, părinţii, suntem astfel puşi în faţa unei oferte atât de largi, dar cu valori atât de puţine, încât este greu să “ajungem” la acele cărţi care merită cu adevărat să completeze colecţia din biblioteca noastră.

Şi atunci, cum ne descurcăm printre ele?  

În librării este (sau nu) mai uşor să ne decidem dacă o carte este sau nu bună, o deschidem, citim o mare parte de text şi hotărâm dacă rămâne sau nu. (Sincer, mie mi s-a întâmplat să cumpăr cărţi proaste, cu greşeli ortografice, cu pleonasme, cu forme greşite ale cuvintelor, chiar dacă am citit în librărie o mare parte de text care părea bun! Abia când am ajuns acasă şi am citit în linişte mi-am dat seama că am investit banii într-o tâmpenie).

Mai greu este cu librăriile on-line. Şi în ziua de azi, mulţi autori preferă să nu mai trimită cărţile în librării, deoarece sunt manevrate fără respect şi se întorc murdare sau/şi rupte. Aceste exemplare se pierd, pentru că nimeni cu vrea să cumpere o carte deja uzată. Unii le pun în folie, dar şi asta poate descuraja cumpărătorul, pentru că îl împiedică să-i vadă conţinutul.

Librăriile on-line expun de regulă doar coperta şi este foarte neplăcut să alegi o carte doar după aspectul exterior şi după titlu. Unele cărţi au o mică descriere, altele nu au, însă aceasta nu este suficientă pentru a ghici valoarea conţinutului.

Recomandările de la prieteni şi de pe site-urile de carte ne ajută foarte mult în alegerea unei cărţi bune. Dar şi acestea trebuie filtrate, pentru că sunt totuşi subiective. Cel care face recomandarea poate sau nu să cunoască limba română, poate să interpreteze ca fiind frumos un mesaj pe care tu nu îl apreciezi la fel, sau pur şi simplu poate gusta alt gen de cărţi decât tine şi copilul tău.

Eu voi face recomandările mele pe blog şi pe Facebook: Pagina de carte Daniela Ungureanu şi dacă cineva are în biblioteca lui vreo carte deosebită, mi-ar plăcea să-mi lase un mesaj.

O metodă minunată este să mergi cu copilul la bibliotecă şi să împrumuţi cărţi de acolo! Nu îţi pare rău de bani şi poţi descoperi cărţi minunate. Plus că nu mai necesită spaţiu pentru depozitare, că şi asta poate fi o problemă…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *