tratamente apicole pentru copii

Mierea nu este un aliment, ci este un tratament! După ce împlineşte un an, bebe poate să mănânce miere. Dacă în familie nu există persoane alergice la produsele stupului, iar bebe este sănătos, îi dăm trei-cinci zile consecutive câte un vârf de linguriţă de miere de calitate, pentru a stabili toleranţa acestuia. Bun, bebe nu este alegic, dar câtă miere putem să-i dăm pe zi?

Personal, am întrebat toţi medicii pe la care am fost şi toţi au dat din colţ în colţ: “cât mai puţină”, sau au dat răspunsuri absurde: “oricâtă, dacă este de calitate”. Mămicile se împart şi ele în diverse categorii: cele care nu vor să dea miere nici la 10 ani, cele care dau şi suzeta înmuiată în miere, şi ceaiul cu miere, şi laptele cu miere, cele care nu ştiu să o folosească şi preferă să nu o dea, cele care nu s-au gândit la beneficiile ei, etc.

Apoi am cerut informaţii unui apicultor, Dan Felea, care deţine brandul Miere din Poiană, Iaşi. De la el am aflat cele mai convingătoare informaţii despre tratamentele apicole la copii.

În primul rând, mierea care are cea mai mică valoare a zaharurilor este cea de mană, singura care nu provine din polen, ci din răşini adunate de albine de pe scoarţa copacilor. Acestă miere ar fi cea mai benefică pentru copii. Apoi, mierea de salcâm este şi ea recomandată copiilor. Poliflora sau mierea de tei sunt cele mai bogate în zaharuri, deci pot fi folosite în cantităţi foarte mici, ocazional. Pentru tratamente de imunizare, este de preferat să alegem o miere cu un conţinut scăzut de zahăr, chiar dacă el este de provenienţă naturală. 

Cantitatea de miere admisă în tratamente şi în remedii pentru răceli ar fi max. 3 linguriţe pe zi pentru copiii sub 3 ani şi max. 6 linguriţe pentru copiii 3-7 ani. În rest, nu ar trebui folosită decât max 1 linguriţă, ca îndulcitor, dar nu în lichide fierbinţi!

Calitatea mierii este foarte importantă. Se va da doar miere crudă, nepasteurizată, eventual certificată ecologic, în care nu s-a pus deloc zahăr. Zahărul poate trece în miere şi dacă albinele sunt hrănite cu acesta. Mulţi apicultori hrănesc albinele cu zahăr iarna, acestea ar trebui hrănite cu miere, polen şi ceai.   

Tratamentele de imunizare pentru copiii (vitaminizare, mineralizare, susţinere pentru răceli) sunt administrate primăvara şi toamna.

O variantă poate fi aceasta: o linguriţă de miere+propolis (câte kg atâtea picături)+ polen crud (o linguriţă pentru copiii peste 2 ani, un sfert de linguriţă pentru copiii mai mici). Se dă dimineaţa, pe stomacul gol. Pentru cei care au probleme cu stomacul, se dă după masă. Nu se bea apă după. Nu se administrează împreună cu alte tratamente, pentru a nu se face o adunătură în burtă, caz în care nu se mai absoarbe nimic. Pentru copiii mai mari, se mai poate da o doză doar de miere cu propolis când vin de la grădi, pe la 17, sau când vin de la şcoală. 

Remediile care conţin propolis se administrează primăvara timp de 2 săptămâni, apoi 2 săptămâni pauză, se reia tratamentul 2 săptămâni şi stop! Se repetă cura în toamnă. Ocazional, propolisul se poate administra în afara celor două cure, în timpul răcelilor (nu mai mult de 3-7 zile). Propolisul este un antibiotic natural, şi el trebuie administrat ca atare, cu precauţie, pentru a nu crea organismului rezistenţă la el.

În anumite cazuri, tratamentul cu propolis se recomandă a fi făcut timp de 1 lună, după care se opreşte (exemplu: în varicelă, gingivite).

Atenţie: propolisul pătează iremediabil, cam orice suprafaţă: cană, pahar, blatul de bucătărie, haine. El poate fi îndepărtat cu alcool, dacă se acţionează imediat, dar tot e posibil să lase urme. 

Cel mai bun propolis se găseşte la Apiland, restul sunt făcături trecute pe lângă: mult alcool, puţin propolis. Propolisul bun face o mică pojghiţă deasupra când îl pui peste miere sau în lichid. De preferat este să-l dizolvi în miere. În comerţ există şi varinta spray cu alcool, însă este imposibil de administrat copiilor pentru că ustură tare pe gât. Există şi varianta spray cu glicerină, dar am înţeles că este mai puţin eficient. 

Sprayul cu alcool poate fi folosit intern în caz de afecţiuni ale gurii, nasului şi gâtului (afte, gingivită, roşu în gât, amigdalită, sinuzită etc) sau extern pe zgârieturi, răni.    

Polenul poate fi administrat în cure lungi, oricând.  Se ia dimineaţa, dizolvat în miere, ceai, iaurt sau în apă. Cel mai bine este să-l iei în miere. Lichidul în care se dizolvă nu trebuie să depăşească 40 grade Celsius, pentru că se distrug culturile vii. Polenul este şi el de mai multe feluri, poliflor, de iarbă neagră, de trandafir, de măr, etc şi acţionează diferit. De la Apiland aflăm că cel mai potrivit polen pentru copii este cel de trandafir sălbatic cu măr.

Păstura este o minunăţie!! De curând am aflat de beneficiile ei şi am început să dau copiilor. Iau varianta dizolvată în miere, de la Apiland pentru ei şi varianta granule pentru noi, adulţii. Are un gust minunat şi este miraculoasă pentru organism. Se ia dimineaţa, pe stomacul gol, în cure lungi, de preferat primăvara şi toamna, dar poate fi administrată oricând.

Lăptişorul de matcă este iar un produs valoros. Nu am dat copiiilor până acum, dar am luat eu în cure de câteva săptămâni şi m-a ajutat mai ales în perioadele de oboseală extremă. Cei de la Apiland îţi trimit odată cu lăptişorul o listă lungă de tratamente comestice pentru faţă şi păr, pe bază de lăptişor, pe care să ţi le faci în casă. 

 

Nea Culai din Rogojeni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *