in lupta cu racelile copiilor

Când a răcit prima dată fiică-mea, am mers la medicul de familie care “mi-a umplut sacoşa” de recomandări, care mai de care mai nocive: Amoxicilină, Brufen, Eurespal, Pivalone, Tantum Verde. Aceste “delicii” se administrează atât de des, încât din 4 în 4 ore trebuia să vin cu o siringă plină de un sirop scârbos la copil. Şi luptă-te cu el, că nu am auzit până acum de copil care să accepte bucuros medicamente! Din păcate medicii de familie nu prea prescriu şi probiotic pe lângă antibiotic, iar pe atunci eu nu ştiam că cele două trebuie date musai împreună!

După două săptămâni, ce să vezi? Răceşte din nou! Am mers iar la MF şi ce credeţi? Din nou Augmentin şi tot listoiul de siropele. Pff. M-am gândit ce facem dacă după alte două săptămâni iar răceşte? O ţinem langa cu antibioticul până la 18 ani??? 

Şi cam aşa se întâmplă, că fata mea răceşte destul de des de când merge la grădiniţă. Cum intră în colectivitate, pac, câte o răceală pe lună! Doar în lunile de vară suntem mai relaxaţi, în rest, veşnic răciţi. Iar acum, vine şi împarte viruşii cu frati-su. 

Am început documentarea despre viroze şi ne-am pus la punct un plan de contraatac, pentru a trece peste ele fără antibiotic şi cu forme foarte uşoare. Avem metode atât pentru perioada acută, cât şi pentru imunizare.

De cum văd primele semne de răceală, de regulă nas umed, secreţii apoase neabundente, tuse uşoară, încep atacul şi continuăm, adăugând câte un remediu, în funcţie de evoluţia acesteia.  

 1. Mărim consumul de apă, mai ales dacă răceala debutează cu febră. De regulă, copiii nu vor să bea apă şi asta contribuie la apariţia sau menţinerea febrei, iar apoi la deshidratare, care este cea mai rea! Apă, compot, supe, minim o ceşcuţă pe oră. Dacă nu vor, eu le dau cu siringa, cât pot. Trebuie urmărită urina, dacă este mai închisă la culoare sau absentă ori rară, atunci trebuie musai mărit consumul de lichide. 
 2. Mărim consumul de vitamina C. În perioada rece, eu le dau copiilor o dată pe zi suc de cătină cu miere. Când sunt răciţi, le dau câte 2-3 doze din acest suc. Limonadă, suc de portocale. Pentru bebeluşi nu este recomandat să administrăm multe sucuri, pentru că fac eritem fesier. Sucurile trebuie neapărat amestecate cu apă, indiferent de vârsta copilului. Când situaţia este mai gravă, le dau suplimentar vit C de la Secom, în doza recomandată de pediatru.
 3. Mă asigur că cei mici consumă suficiente alimente bogate în calciu şi fier, pentru că pe fondul carenţelor alimentare, răcelile lovesc mult mai rău. Pentru calciu le dau un amestec de tahini, lămâie, miere (miere dacă bebe are peste 1 an!!), câte o linguriţă din fiecare. Hrana raw este mai potrivită pentru absorbţia substanţelor nutritive decât cea procesată, noi avem o alimentaţie echilibrată de obicei. E drept că în răceli copiii refuză hrana. Nu mă lupt cu ei, este mai important să fie hidrataţi decât să mănânce, dar încerc pe cât se poate să gătesc ceva ce le place ca să fie atraşi să mănânce măcar puţin.
 4. Zilnic în răceli, le dau ceapă crudă şi/sau usturoi: 2 cepe mici mărunţite sau 5-6 căţei de usturoi pisaţi peste care se adaugă puţină miere, se lasă câteva ore. Siropul rezultat, fie îl dau ca atare, după masa de prânz, fie îl amestec în alt remediu care necesită miere, pe care îl dau tot după masă (asta pentru că multe remedii se fac cu miere şi nu vreau să ajung să le dau foarte multă pe zi).
 5. Apelăm la tratamente naturiste pe care le ştim şi noi de la bunici, mămici, de pe internet (băi cu sare de ocnă sau de Himalaya- nu se abuzează de ele, pentru că afectează rinichii; comprese cu sare caldă pe piept, pentru tuse; frecţie cu spirt+apă sau oţet+apă, la febre şi dureri în muşchi- doar pe piept sau puse şosete îmbibate în picioare, nu pe tot corpul, deoarece alcoolul se absoarbe la nivelul pielii, inhalaţii în borcanul cu hrean şi altele, pe care le voi spune mai jos). 
 6. Spăl nasul cu câte o fiolă sau jumătate de fiolă de ser fiziologic şi aspir cu batista bebeluşului. Multe mămici exclud metoda “batista bebeluşului“, considerând că este traumatizantă. În realitate, este cea mai eficientă metodă. Dispozitivul îşi reglează puterea astfel încât să nu lezeze nasul, iar zgomotul aspiratorului este tolerat de copil, dacă aplici această metodă de când este foarte micuţ. Chiar dacă se zbate şi plânge, trebuie să înţelegi că nu ai ce rău să-i faci dacă îl foloseşti corect! Este doar neplăcut, dar nu-l doare şi nu îl răneşte în niciun fel! Corect facem aşa: după spălarea cu fiola de ser, astupăm o nară a copilului cu degetul mare, iar aspiratorul nazal îl ţinem cu celelate degete. Apoi introducem vârful aspiratorului în nara liberă, atât cât intră, fără să forţăm, însă să se astupe bine spaţiile dintre nară şi capătul aspiratorului, până face vid în nas. Copilul va respira pe gură pe durata aspirării. Aspiratorul se mişcă uşor în nas, până când ies primele secreţii, apoi se scoate, pentru a permite copilului să se liniştească. Se reia procedura până când se curăţă bine năsucul. Niciodată nu vor ieşi toate secreţiile, deci nu te ambiţiona să rupi nasul copilului. Nu aspira mai mult de 3-4 ori/zi pentru că vei stimula producerea de secreţii şi nu vrem asta! Chiar şi atunci când copilul suflă nasul (2-3 ani), posibil să fie insuficient. Aşa am păţit eu cu fiică-mea, 3 ani, care sufla nasul, aşa că am renunţat la BB. Apoi a făcut o otită uşoară şi m-am gândit că e din cauză că nasul nu este curăţat suficient. Am reluat procedura cu aspirare şi au ieşit nişte muci monstruoşi! De atunci nu o mai las de capul ei, o aspir bine şi nu a mai făcut otită.  
 7. Sprey-ul cu apă marină (noi folosim Quixx) este un aliat de nădejde pentru că menţine umiditatea mucoasei şi astfel mucii alunecă, nu se strâng în sinusuri.
 8. Aparatul Salin este o minune în aceste cazuri!!!!!!  Nu prea aveam încredere în el, dar când a răcit şi cel mic, la disperare, am făcut comandă de unul. De cum l-am pus în funcţiune, mi-a vindecat o rinită veche, cu care mă luptam de câteva luni bune. Făceam tratament cu Aerius şi Borenar câte 2 săptămâ şi cum îl opream, cum reveneau simptomele (mâncărimi gât, nas, ochi, urechi până mă scoteau din minţi). De când îl avem, l-am oprit rar. Copiii tot răcesc, însă vizibil fac forme mai uşoare! Recomand recomand recomand!!!
 9. Vizita la medicul homeopat. Homeopatele şi gemoderivatele, atât de controversate, au dat rezultate excepţionale în cazul nostru. Răceala nu trece dintr-o dată! Ea îşi urmează cursul, câte 7-10 zile, însă simptomele se ameliorează vizibil. La medicul homeopat facem câte 2-3 vizite în unele răceli şi ţinem mereu legătura telefonic. Uneori ne schimbă tratamentele, în funcţie de evoluţuia bolii. 
 10. Când nasul copilului devine foarte înfundat, trecem la “metodele grele”: lavajul cu apă călduţă cu sare, cu o pompă specială, cumpărată de la farmacie este prima dintre ele. O ceşcuţă de apă, jumătate de linguriţă de sare, câteva picături de lămâie. Este criminal, dar foarte eficient. Pe internet circulă tot felul de filmuleţe cum să faci corect lavajul şi este mai explicit decât aş face-o eu cu cuvinte. Important este ca apa să intre cu putere pe o nară şi să iasă pe cealaltă. După câteva încercări vei reuşi. Copilul plânge groaznic şi va fi nemulţumit, însă sinusurile se vor desfunda instant. Apoi aspir uşor nasul. Nu fac lavaj, decât seara, înainte de culcare, sau de două ori pe zi, maxim. 
 11. Aerosolii. Copilul mic va primi aerosoli doar cu ser fiziologic sau Respisun. Atât! Aud mereu mămicile că întreabă ce să mai pună în aparatul de aerosoli. Nu abuzaţi de acest aparat! În cazuri grave se folosesc alte substanţe, însă doar la recomandarea medicului!!! De regulă, aerosolii se fac de două ori pe zi în primele 5 zile şi o dată pe zi în următoarele 5. Aerosolul se face cu masca pe faţă, nu se trimite în aer lângă pătuţul copilului, cum am mai auzit printre mămici! Ca să determini copilul mic să stea, îl iei de mânuţe şi te plimbi cu el cât îţi permite firul. Dacă merge cu desene animate, atunci lasă-l să se uite 10 minute cât durează nebulizarea. 
 12. Inhalaţiile se fac doar cu ceai! Nu folosiţi uleiuri volatile la copii mici!! Nu ştiu cum determinaţi copiii să stea la inhalaţie (adică deasupra unui vas aburind, acoperind capul cu un prosop; poate dacă vă băgaţi împreună sub prosop). Pentru inhalaţii vă trebuie multă răbdare şi creativitate!
 13. Dacă înainte de culcare nasul este tot înfundat, tai mărunt-mărunt vreo 2-3 cepe iuţi şi le pun în apropierea pătuţului. Uneori merge foarte bine acest remediu!!! Copiii reuşesc să doarmă măcar câteva ore liniştiţi, ceea ce mă ajută şi pe mine să mă relaxez puţin. 
 14. Pentru tuse, fac un ceai astfel: 6 nuci crăpate, puse cu tot cu coajă, 1 ceapă mare cu tot cu frunze, strivită, 1 lingură de cimbru uscat (cel folosit în bucătărie este foarte bun), 3 căni de apă, las să fiarbă la foc mic, sub capac, până când lichidul scade la jumătate. Ai mei nu beau ceai din cană, niciodată. Eu nu le dau ceaiuri pentru blochează absorbţia fierului, deci nu sunt obişnuiţi să consume astfel de licori. Pentru ei ceaiul este strict un medicament, pentru că acesta este singurul pe care îl dau. Aşa că nu vor să-l ia decât cu siringa. Cel mic cam 2omlx3/zi, cea mare cam 60 ml x 2-3/zi. Nu mult, pentru că este foarte concentrat. 
 15. La tuse mai dau sirop de ridiche: o ridiche neagră scobită în care pun o linguriţă de miere, o las peste noapte şi le dau să bea siropul a doua zi, câteva zile la rând.
 16. De câteva ori pe zi aplic o metodă care ajută la eliminarea secreţiilor din plămâni, numită: tapotamentul spatelui. Cu mâna făcută căuş, baţi uşor pe spate, în lateralul coloanei vertebrale (adică în zona plămânilor), de jos în sus (de la nivelul ultimei coaste până sus la omoplat). Ca să fie uşor de făcut, pui copilul cu spatele la tine, mâna dreaptă ţine pieptul copilului în timp ce mâna stângă va bate laterala stângă şi invers. Fiecare laterală este bătută consecutiv de 10-20 de ori. 
 17. Când răceala dă şi conjunctivită, şterg ochii copiilor cu o compresă sterilă îmbibată în ser fiziologic, dinspre coada ochiului spre nas şi niciodată invers! Fiecare ochi este spălat cu altă compresă. Dacă secreţiile sunt abundente, folosesc câte 2-3 comprese pentru un sigur ochi. Nu şterg niciodată de două ori cu aceeaşi compresă, chiar dacă este vorba de acelaşi ochi! Pentru aceste secreţii, homeopatia are un remediu foarte tare, care se vede de la prima administrare (Euphrasia), luat în cantităţile şi diluţia prescrise de medic.
 18. De regulă, răceala vine şi cu secreţii abundente de cerumen. Urechile nu se spală în interior, pentru că ele au capacitatea de a elimina singure excesul de ceară. Se curăţă la exterior cu un beţigaş îmbibat în ser fiziologic sau apă oxigenată. Dacă medicul consideră că este nevoie, îţi va recomanda să pui apă oxigenată călduţă, câteva picături sau alte substanţe. Nu vă grăbiţi să turnaţi apă oxigenată în urechile copilului, ea trebuie aleasă într-o anumită concentraţie recomandată de medic, altfel poate afecta timpanul. Nu vă grăbiţi nici cu şprey-uri, indiferent cât de naturale sunt, conductul auditiv este o zonă care nu trebuie deranjată, decât atunci când există probleme adevărate. Nici în ORL-işti nu prea am încredere, pentru că unii dintre ei sar să-ţi dea tratamente fără a fi musai necesar. Uite aşa, merg cu fiică-mea la ORL şi mă plâng eu că are cerumen care iese din urechi şi chiar ajunge uneori pe pernă, aşa e de mult! Medicul îmi dă o reţetă. Îl întreb: “dacă nu fac acest tratament, ce se poate întâmpla?” Mă trezesc cu un răspuns uimitor: “nu se întâmplă nimic, dar dacă ai zis că te deranjează, ţi l-am dat! Este o problemă mai mult cosmetică decât medicală!” Evident, am aruncat reţeta! Nu vreau să aplic tratamente copiiilor pentru că nu arată bine cu cerumen sau cu mucii până la bărbie! Dacă organismul poate lupta singur, atunci îl lăsăm să-şi facă treaba!
 19. Antibioticul natural pe care l-am gasit pe un site suna a fi bun. L-am făcut de curând, aştept să văd dacă este eficient. Încă nu l-am dat copiilor, pentru că nu au mai răcit de când îl am.
 20. Febra. La noi febra nu a trecut niciodată cu tratamente homeopate sau naturiste. Febra o combatem clasic, cu Panadol. Dacă nu reuşim doar cu Panadol, dăm schema de 4 ore Panadol-dupa 4 ore-Nurofen. Dacă nu merge nici aşa, în rare cazuri, dăm algocalmin (1 ml pentru copilul de peste 3 ani, picaturi la jumatatea kilogramelor pentru cei mai mici, ori Novocalmin la 12 ore. Febra este normală, asta înseamnă  că organismul luptă şi produce anticorpi. Dacă febra este foarte mare, 40 sau ţine multe zile, fuga la medic! 

Pentru că multe tratamente presupun miere, încerc să le mai combin, astfel încât să dau cu o singură linguriţă de miere 2-3 preparate. De exemplu, pot da tahini cu lămâie cu mierea de la siropul de ridiche neagră, miere care a stat şi câteva ore peste usturoiul zdrobit! În principiu, pentru un copil între 1-3 ani se pot da 3 linguriţe de miere cu un conţinut mic de zaharuri (mană, salcâm), iar peste 3 ani merg 3-6 linguriţe. Asta doar în acut, după care, se reduce drastic cantitatea de miere la 1 linguriţă pe zi în cazul tratamentelor de imunizare cu produse apicole, altfel poţi să nu dai deloc! Atenţie la calitatea mierii, trebuie să fie crudă, eventual certificată ecologic (dacă nu ai o sursă cunoscută). Unii apicultori hrănesc albinele cu zahăr şi iar nu e bine pentru miere! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *