bagajul pentru cezariana intr-o maternitatea privată

În liceu aveam o doamnă profesoară de limba și literatura română care îmi spunea că sunt omul „dar de ce?”. Pe moment nu am înțeles cum vine asta, dar după aceea, m-am surprins că pun tot timpul întrebarea „de ce?”. Când omul îmi spune ceva, trebuie neapărat să cunosc argumentul logic care stă la baza afirmației lui!  Uite așa, când a venit timpul să-mi pregătesc bocceluța pentru maternitate, am citit o grămadă de articole pe net despre ce trebuie să conțină și mă întrebam mereu: de ce-mi trebuie cămașă de noapte și nu pijama? de ce îmi trebuie cremă pentru sâni pentru trei zile cât stau în spital? de ce îmi trebuie 2 sutiene și nu unul? Mult timp am avut impresia că sunt eu prea obosită de la sarcină și nu-mi pot da răspunsuri clare, așa că mi-a fost destul de greu să-mi imaginez cam ce se întâmplă în maternitate și cam ce aș avea nevoie. Cu timpul însă, mi-a venit rândul să primesc telefoane de la viitoare mămici dezorientate, care mă întrebau ce mi-am luat în bagajul de maternitate și după ce le explicam pe îndelete de ce mi-a folosit o chestie și de ce nu mi-a folosit alta, îmi spuneau: „a, nici nu mi-a  trecut prin cap”, sau „nu știam că este așa”. Da, așa este, ca primipară, n-ai de unde să știi ce se petrece de când ești internată și până ajungi iar acasă și nimeni nu se sinchisește să-ți dea explicații prea detaliate. Ți se spune: „ai nevoie de cămașă de noapte”, dar nu ți se spune: „pentru că…și dacă nu faci așa, ți se întâmplă…”, adică genul ăla de explicație ca la proști, de care o femeie însărcinată cu primul copil are atâta nevoie pentru a se simți în siguranță!

La momentul respectiv, nu mi-a rămas decât să-mi bag în paporniță- pe bâjbâite- niște chestii care credeam eu că-mi vor fi de mare ajutor! Evident, geanta mea era mai mult ca un bagaj de mers în excursie decât ca unul de mămică, dar experiența te învață.

Așa mi-a venit ideea să depășesc limitele și să explic- pentru vreo viitoare primipară care se rătăcește pe blogul meu (și are răbdare să stea atâta în fața calculatorului)- cum se pregătește bagajul pentru maternitate. Poate că ar fi bine să precizez că am născut prin cezariană, la un spital privat, pentru că nevoile vor fi mult diferite dacă naști într-un spital de stat.

Bun, să trecem la împachetat:

–        Cămașă de noapte, de bumbac, nu foarte lungă- ca să poți să o ridici repede, pentru că în primele zile după cezariană trebuie să expui plaga la aer. Mărimea cămășii trebuie să fie cea pe care o ai înainte de naștere, pentru că după cezariană vei fi la fel de grasă (ba mai mult, te umfli mai tare de la perfuzii), iar burta îți va rămâne în primele zile cam la fel. Eu n-am vrut să cred, așa că m-am încăpățânat să-mi iau o cămașă mai fixă, care m-a strâns de toate șunculițele…Cămașa trebuie să aibă bretele detașabile pentru alăptat și pentru a-ți fi ușor să-ți expui sânii la aer, deoarece vor fi dureroși de la ragade. În comerț există cămăși de alăptare cu halat, foarte bune! Culoarea e bine să fie roșie sau închisă, ca să nu se vadă dacă o pătezi, pentru că vei avea lohii!

–        Halat îți trebuie pentru că a doua zi după cezariană trebuie să te miști mult și vei ieși să te plimbi pe hol (adică acolo unde se află tătici și alte rude ale altor mămici). Halatul e bine să fie lung, pentru că vei avea picioarele atât de galbene, că nu vrei să ți le etalezi în vreun jupon mini. Știu că e greu de crezut!!! Nici eu nu m-am putut acomoda cu noua înfățișare fantomatică, dar asta e, treci prin momente dificile, ai timp să arăți bine după 2 ani!!! 🙂

–        Papuci de plastic pentru duș

–        Papuci de cameră. Îți dau și ei niște papuci de unică folosință, dar îți va fi frig cu ei (mie mi-a fost, chiar dacă am născut în toi de caniculă)

–        5-6 chiloți. Trebuie să-ți iei de rezervă, în cazul în care te pătezi. Îi vei pune cam la două-trei ore după ce ajungi în cameră. Există acum chiloți speciali pentru cezariană. Este foarte important ca lenjeria să nu fie incomodă, pentru că altfel plaga se înroșește, se umflă și apoi stai cu pungi de gheață până răcești. Și mai rău, poate să se desfacă vreun fir.

Se pot lua și chiloți normali, din comerț, dar care trebuie să fie:

  1. neapărat din bumbac,
  2. fără elastic sus
  3. normali, să nu fie tanga, pentru că vei avea lohii și ții absorbante
  4. largi, chiar cu câteva numere mai mari, să nu te strângă absolut deloc
  5. să fie cu talie foarte înaltă, să nu se oprească peste plagă și nici să nu se rostogolească de la elastic peste operație.

Dacă lenjeria ta nu este comodă, poți să apelezi fără rușine la chiloții soțului. Nu trebuie să te jenezi de personalul spitalului, pentru că cei de acolo sunt obișnuiți cu această practică. Important este ca tu să nu resimți atunci vreun disconfort.

–        2-3 perechi de șosete. Chiar dacă naști vara, în postoperator și pe holuri este foarte rece de la aerul condiționat

–        Ceva de prins părul.

–        Aparat foto cu toate accesoriile. Da, vei face o grămadă de poze cu mogâldeața care doarme în pătuț. De altfel, și tati va fi fericit să surprindă întâlnirea cu bebelușul într-un filmuleț memorabil.

–        Mobil încărcat, cu toate accesoriile

–       Neapărat!!! 1-2 sutiene de alăptare (de bumbac, cu bretele detașabile-Jolidon are unele foarte bune). Sutienul se alege cu cca 3 numere mai mari decât în momentul nașterii. În el trebuie să-ți încapă și dischetele de sâni pentru că laptele curge singur în cantități mari și nu vrei să-ți pătezi bluza! În maternitate nu îți trebuie neapărat (pentru că îți poate susține discheta cămașa de noapte, dacă este specială pentru alăptat), dar când pleci de acolo vei avea sigur nevoie! Două îți iei pentru că este posibil să-l pătezi, fie cu lapte, fie cu diverse creme pe care le vei folosi pentru ragade (sau chiar pete mici de sânge de la aceste răni).

–        Dischete de sân (când le cumperi, vezi că grosimea lor variază de la o marcă la alta; mie mi-au plăcut cele mai subțiri)

–        Comprese Multi Mam pentru vindecarea ragadelor, sunt unele îmbibate cu un gel care vor fi o binecuvântare. Eu nu am crezut că ragadele se formează atât de repede. Nici nu am crezut că lactația se instalează așa rapid după cezariană! Ba uite că da! A doua zi după primul alăptat aveam deja răni care sângerau!! Nu e de glumit, așa că pune-ți compresele în geantă să nu uiți de ele și folosește-le încă dinainte de prima alăptare!!!

–        Mănuși pentru copil, pentru că cel mic va avea niște unghiuțe măricele și se va zgâria tot timpul dacă îl lași cu mânuțele libere.

–        Fructe, iaurturi- dacă obișnuiești să consumi cantități mari, ia-ți rezerve!

–        Cardul de fidelitate, cardul bancar

–        Buletinul și alte acte de care crezi că ai avea nevoie

–        Perie de păr. Chiar dacă nu te vei pieptăna în maternitate, când vei ieși vei vrea să arăți (bine) îngrijită

–        Hăinuțe pentru scos bebelul din maternitate și un rând de schimb în cazul în care se întâmplă vreun accident (dacă vomită sau dacă iese ceva din pampers- bebe are fundulețul mic, iar pamperșii sunt cam mari pentru el). Crede-mă, ăștia mici au tot timpul astfel de accidente! Să vezi cum aleargă tati jumătate de oraș ca să-i ia izmene noi! Mai bine te obișnuiești de la început să ai un rând de haine de rezervă!

–        Opțional, cafea și puțin coniac. Poate vei spune că am înebunit, dar nu-i așa! După anestezie te va durea capul rău de tot iar asistentele îți vor recomanda o cafea bună cu o gură de coniac.

–        Coș auto pentru bebeluș, dacă îl aduci acasă cu mașina!!! Neapărat!!!

–        Dacă nu vrei să alăptezi și naști în alt oraș, cred că e bine să-ți iei de acasă biberoane sterilizate, lapte praf, un termos în care să pui apă caldă pentru drum

–        Periuță și pastă de dinți (deși îți dau și ei, poate ai preferințele tale)

–        Cremă pentru mâini, pentru că se vor deshidrata, deoarece te vei spăla mult mai des- de recomandat uleiul de cocos, foarte hidratant şi natural, uşor de tolerat de către bebe

–        Opțional, poți avea un gel sau sprei dezinfectant

–        În mașină, pentru drumul spre casă, trebuie să ai un săpun lichid mic și să te speli pe mâini mereu înainte să-i dai lui bebe să pape

–        Dacă este frig, ia-ți o bluză grosuță

De la spital primești:

–        borsetă cu produse de îngrijire pentru bebe și pamperși

–        în borsetă găsești și vreo două pliculețe cu cremă cu lanolină pentru sâni, absolut necesare, după cum îți spuneam

–        hăinuțe pentru bebe de stat în spital

–        săculeț de înfășat cu fermoar, pentru bebe, foarte util pentru noapte- dacă nu îți dau …de bună voie, să-l ceri tu!

–        absorbante (foarte bune!!) pentru lohii

–        o minitrusă cu periuță și pastă de dinți, săpun, prosoape moi și bune

–        mâncare

–        apă din belșug

–        păturică de unică folosință pentru a nu păta patul (un fel de scutec)

–        șervețele la discreție

–        hârtie igienică

–        lenjerie de pat

–        unele camere au pernă de alăptare

–        biberoane sterilizate cu lapte praf, în caz că nu-ți vine laptele sau nu vrei să alăptezi

–        cămașă în care vei naște (vestita cămașă albastră, cu șireturi la spate)

–        papuci de unică folosință, foarte subțiri, în care îți îngheață picioarele

Ce am citit pe site și nu ai nevoie:

–        Machiaje, ojă, trusă de cosmetică, perie de păr electrică, etc (cică să fii frumoasă când te întâlnești cu bebe; hai serios? N-ai nici timp, nici chef să te machezi cât stai în spital! )

–        Parfumuri, geluri de duș sau creme parfumate (eu nu le-am suportat nici pe timpul sarcinii)

–        Haine de stradă, doar cele cu care ieși din maternitate, care pot fi aceleași cu care ai venit

–        Trusă de medicamente, doar dacă ai vreo boală în tratament, în rest, primești de acolo calmante

–        Tabletă, laptop, netbook- îți sunt inutile,  nu cred că vei avea dispoziție pentru trimis emailuri

–        Pijamale- nu vei putea purta pantaloni, pentru că elasticul se rulează peste operație. Eu n-am crezut că nu-mi vor fi necesare, așa că m-am întors cu ele înapoi împăturite, exact cum le-am pus de acasă, cu două luni înainte de a pleca la spital. Acolo mi-a fost de folos numai cămașa de noapte pe care inițial o pusesem în geantă cu gândul că o port doar dacă va fi musai necasar! Ei, da! E musai necasar să o porți pe aia, chiar dacă nu-ți face plăcere!!

–        Jucărele pentru bebe- nu e interesat! În cele trei zile cât stai în spital, bebe vrea doar papa și somnic. chiar dacă ți-e greu să crezi.

–        Vată (am auzit că în spitalele de stat îți cer să ai la tine vată, aici nu ai nevoie)

–        Halat de baie- mie nu mi-a fost util! Și mai ocupă și o grămadă de loc!!!

–        Suzetă pentru bebe- nu-i da nici în maternitate, nici după ce ieșiți!

–        Oglindă! Pe bune, nu te uita în oglindă, dacă nu vrei să te deprimi!

–        Cărți, reviste. Nu vei avea timp să citești. Abia vei putea să consulți meniul ca să alegi ce mănânci!

Așadar, dragă mămică, trezește-te! Ești grasă și vei rămâne așa mult timp, zi mersi că ești sănătoasă și faci cel mai important lucru din viața ta: aduci pe lume o minunată ființă care te va iubi așa grasă și obosită cum ești! Când îți pregătești bagajul, ia-ți haine largi, că nu vei deveni a doua zi Miss Slăbătură, ca acu` 9 luni! Mărimea „S” și forma tanga sau brazil la lenjeria intimă vor fi o amintire pentru tine încă multe luni de-acum încolo, așa că bagă la geamantan niște parașute „L” cu fundu-ntreg, că altfel ajungi la XXL-urile lui tati și vei fi mult mai deprimată!! Dar, stai liniștită, în maternitate toată lumea-i grasă! 🙂

Eu n-am vrut să cred! Să nu faci ca mine!

Bagaju-i gata! Naștere ușoară!

 

Aici idei de bagaj pentru marenitatea de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *