5 zile de viena

Viena este o destinație fabuloasă, pe care o recomand pentru un concediu în care vrei să te contopești cu aglomerația urbană, să faci un raid prin istorie și să-ți potolești setea de cultură. Plimbările pe străduțele înguste, printre clădiri imense sunt deosebit de romantice. În Viena întâlnești o armonie copleșitoare, iar Dunărea îi dă un farmec divin. Aflați pentru 5 zile în capitala Austriei, am reușit să cuprindem o parte din obiectivele faimoase ale metropolei.   

Biserica Sf. Karl, stil baroc, a fost primul obiectiv care ne-a ieșit în cale, imediat cum am coborât din hotel, așa că ne-am început vizita cu pocnituri în cervicală (domul are 72 m) și balans involuntar de mandibulă, pentru că rămâi cu gura căscată:

Din Karlsplatz poți lua metroul către toate direcțiile vizate. E bine să-ți achiziționezi un card pentru 7 zile (sau după propriile nevoi) care îți permite transportul pe toate liniile și te scutește de stresul de a-ți lua mereu câte un bilet. Harta rutelor de metrou o găsești în ghidul orașului pe care ți-l servești de la hotel. La o primă vedere a ghidului, vei face ochii cât cepele din cauza denumirilor, dar după primul val de panică, începe să se mai lumineze și creierul domniei tale și va fi apt să facă planuri de bătaie. Eu am trecut de valul de panică abia când am ajuns înapoi în România, așa că harta a deslușit-o creierul tovarășului. E bine totuși că mi-au rămas ochii cât cepele și am fost în stare să fac 500 de fotografii de vacanță.  

Opera

Plimbărică pe străduțe

Stephen`s Cathedral- stil gotic. Un edificiu de o frumusețe greu de exprimat în cuvinte și greu de surprins în imagini.

Un capitol foarte drag mie, care sunt o gurmandă: pauzele de masă. Tradițională sau nu, mâncarea ne-a plăcut peste tot unde am poposit (ori că ne era foarte foame, ori că eram destul de entuziasmați de cele vizitate și ne ancoram în dezbateri, nu știu sigur). Ce-i drept, după gustul meu, austriecii servesc alimentele prea preparate termic, dar ies totuși niște maglavaițuri fine. Trebuie să încerci Tafelspitz, dar și vestitul snițel vienez. La final, pune capac cu un ștrudel de mere sau o plăcintă cu brânză, ambele absolut delicioase.

După masă, merge o plimbare prin Alte Donau, pe malul apei. Dacă ți-a căzut greu vita cu spanac sau ți-e teamă de caloriile din desert, poți da o raită cu hidrobicicleta.

Ceea ce nu trebuie să ratezi în Viena, este un dans cu fluturii exotici: adică Schmetterling Haus (Grădina  cu fluturi sau Casa fluturilor), un fel de seră în care se păstrează un microclimat umed și unde poți admira o paletă largă de flori exotice și fluturi imenși care fâlfâie pe lângă urechile tale. Este o oază de relaxare. Trebuie să te îmbraci subțire pentru că înăuntru te vei simți ca în saună (ceea ce n-a fost rău, având în vedere cât am mâncat).

Imagine dintr-o altă catedrală, unde am intrat să ne interesăm de un concert, St. Anna Kirche:

Muzeul de științe naturale este iar o atracție care te va ține în priză cel puțin jumătate de zi. Precizez că în colecția de minerale erau foarte multe exponate găsite în România. În rest, vezi aici toate minunățiile și toate ciudățeniile Universului.

Dacă vrei să fii în trend, faci un tur al orașului cu o caleașcă (imperială). Eu nu sunt de viță așa nobilă, astfel că plimbările în caleașcă mi se par cea mai ridicolă aventură. Cred că am mai spus-o, nu găsesc farmecul unei plimbări de o oră în care să mă uit în dosul unui cal. Altfel stau treburile dacă îți dă doar calul, șareata să și-o păstreze domnul vizitiu.

Parcul Prater îți va scoate din buzunarul de vacanță o grămăjoară bună de euro. Ba o plimbare în roata de care se tot vorbește pe la tv, ba o zgâială la paratul foto, ba alte distracții nevinovate care scad rapid bugetul familiei. Că de, e vacanță, deci distracțieeee!

Donauturm trebuie vizitat neapărat. Turnul se rotește încet, astfel ai o panoramă a întregului land. Recomandat este să urci în turn aproape de ora amurgului, cât să prinzi și priveliștea din zi, dar și pe cea de noapte.  

Pentru Palatul Schonbrunn îți poți rezerva toată ziulica. Ai de văzut pe lângă muzeul în sine, grădina, monumentele, labirintul, și zoo. Seara te vei întoarce tot aici pentru un minunat concert al Filarmonicii din Viena.   

Momentul greu al întoarcerii spre casă va fi îmblânzit doar de crestele înzăpezite ale Carpaților, feerie din care te vei trezi repede, pentru că drumul nu durează mai mult de 1 oră și jumatate până la aterizarea în București. 

Cu tot maratonul din excursie, mi-a rămas o lungă listă de obiective neatinse. Poate…

2 thoughts on “5 zile de viena”

  1. Buna ziua, doamna Ungureanu. Va rog sa-mi spuneti numele pictorului/pictorilor care au realizat pictura murala la renovarea acestui lacas de cult ortodox. Eu sunt persoana particulara, dar activez pe siteul http://www.nasul.tv in care am creat la sectiunea CULTURA un topic numit “Pictorii de biserici si icoane”. Eu ma documentez de pe internet pentru ca nu am studii de specialitate in domeniul religios. Din ce mai cunosteam din cultura mea generala am gasit foarte repede imagini cu picturi murale (interior si exterior)cat si informatii despre pictorii si PERIOADA in care au realizat picturile murale( pictorii cunoscuti mie). Dar pentru a avea IMAGINEA COMPLETA de pe tot “arealul ortodox” ( eu caut si despre bisericile romanesti dinafara granitelor tarii) am gasit de bun simt sa prezint lacasuri de cult MAI ALES de pe teritoriul Romaniei. De cateva zile m-am hotarat sa aflu de pictorii iconari care au realizat sau restaurat asezamintele bisericesti dobrogene. Am gasit pe net imagini foarte frumoase si informatii nestiute de cei mai multi oameni(fiecare avand prioritati de zi cu zi de cum sa-si asigure hrana familiei, ce sa faca maine cand- poate- a ramas fara serviciu etc) . Eu sunt un cetatean oarecare, dar am luat hotararea ca TREBUIE sa popularizam PE TOATE CAILE DE COMUNICARE CULTURA POPORULUI ROMAN.Daca eu activez de bunavoie pe siteul http://www.nasul.ta am ales sa pun fotografii si informatii UTILE chiar pe acest site. Se stie ca in timpurile prezente foarte multi oameni nu au timpul necesar sa se mai documenteze de altceva inafara de ce sunt nevoiti sa faca in viata de zi cu zi. Din acest motiv apelez la dumneavoastra in speranta ca poate ma ajutati sa aflu CINE sunt pictorii iconari care au refacut pictura interioara de la Manastirea Colilia. In speranta ca nu v-am deranjat prea mult, va multumesc pentru atentia acordata.
    Cu multumiri,
    Marinescu Teodora Alice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *