blog de excursionist si mamica

despre mosmon

O curiozitate pentru mine a fost să găsesc într-o curte, la Niculiţel, un pom arămiu, cu un soi de fructe ciudate, asemănătoare cu cele exotice. Că-s exotice, nu m-ar fi uimit, dar că se găsesc în grădină în prag de iarnă, asta a fost chiar de tot! Localnicii numesc pomul “moşmon”, iar fuctelor le spun “moşmoane”. Într-un limbaj mai pretenţios, vorbim de “mespilus germanica“.

Moşmonul este un arbore rar întâlnit la noi, provenit din zona caucaziană. Este foarte rezistent la temperaturi scăzute, iar fructele lui se aduna după ce dă prima brumă, spre iarnă, când sunt aproape stafidite. Moşmoanele au un gust dulce- acrişor, pe care îl pot cu greu compara cu altceva; ar fi o combinaţie între gutuie şi pară, însă nu se aseamănă cu niciuna…În interior are 5 seminţe lemnoase, mărişoare, deci mâncaţi cu atenţie!

Moşmonul de la tanti Eugenia este altoit pe o tulpina de gutui şi s-a dezvoltat frumos, având în prezent şi rol ornamental. Spre sfârşitul lunii noiembrie îi cad frunzele şi rămân doar fructele, delicioase. 

N-a prea înţeles tanti Eugenia ce caut în gradina ei şi de ce fotografiez copacii (mi-a explicat ulterior că nu prea mai aude bine), însă mi-a zâmbit bucuroasă de musafiri şi mi-a povestit că nici ea nu văzuse moşmoni până să se mute în Niculiţel- din Cataloi. Deocamdată fructele nu sunt coapte, însă la gust sunt chiar bunuţe. Gazda ne-a invitat să ne luăm câteva acasă şi să le lăsăm până la coacere pe un ziar, într-un loc răcoros. Drăguţi cum suntem, ne-am lipit şi de o altă invitaţie, la cules, când or fi numai bune de păpat!

Moşmoanele nu au fost singurele ciudăţenii din copaci pe care le-am văzut prin curte:

Privita dinspre oraş, viaţa la ţară pare a fi distractivă 😀 : fructe “moşmondele”, găini în copac, pisici care dorm noaptea în cuşca lui Grivei şi se învelesc cu blăniţa lui ca să nu le fie frig, o armonie deplină într-un spaţiu unde fiecare îşi are locul bine stabilit. 

  • vasilica on November 14, 2011 at 10:39

  Reply

  vreau si eu seminte de >mosmoane.sa seman in gradina mea…multumesc

   • Monica Carp on November 20, 2012 at 21:27

   Reply

   Buna, mosmonul nu se imulteste prin seminte, prin altoi/lastar in pom de corcodus.

  • Nicu on November 14, 2011 at 13:26

  Reply

  Despre moşmoane n-am auzit, n-am vazut, n-am mancat. Cat despre acele “ciudatenii cu pene” din copac pot sa-ti spun ca-s tare, tare gustoase 🙂

  • ioana o piatra on September 28, 2012 at 15:43

  Reply

  Foarte, foarte interesant!

  • craita on November 11, 2012 at 13:49

  Reply

  am vazut acest pom cu fructe ciudat pentru cine nu il stie si am vrut sa stiu ceva despre el

 1. Reply

  Marin Constantin PRODUCATOR arbori si arbusti
  Cei ce doresc mosmon ne pot contacta la tel 0732988343 sau 0761723106

Leave a Reply

Your email address will not be published.