noviodunum si-a deschis portile

La Noviodunum-Isaccea ne-a asteptat Aurel Stanica si impreuna am colindat prin magazia muzeului pentru a lua cunostinta de noile descoperiri: opaite, amfore, caramizi cu inscriptii, apeducte, necropole, greutati pentru plase pescaresti, bombarde din ceramica si multe altele, pe care doar arheologii le inteleg…

Aurel ne-a explicat fiecare obiect in parte si ne-a dat diverse detalii interesante, pe care, daca vreti sa le aflati, fie faceti o vizita la Muzeul de Istorie si Arheologie Tulcea, fie la anul nu mai pierdeti evenimentul de la Noviodunum. 

Temperaturile scazute ne-au facut sa trecem rapid de cetate (pe care am vazut-o anterior, cu diverse ocazii), insa ghidul ne-a prezentat alte doua obiective de o importanta majora, pe care nu aveam cum sa le descoperim vreodata singuri, pentru ca sunt ascunse de valuri de pamant si balarii cat casa: un cuptor pentru ars caramizi din sec al III-lea si o cripta din sec al IV-lea. Pe teritoriul Dobrogei exista foarte multe vestigii din trecutul indepartat, insa foarte putine dintre acestea au putut fi scoase la iveala (in general din lipsa de fonduri).

Cuptor sec. al III-lea (cel mai vechi de pe teritoriul Romaniei si cu dimensiuni mai mari decat altele descoperite pana in prezent):

Pentru mine a fost uimitor sa vad aici cateva morminte. Pentru Aurel acest lucru este normal, o parte a meseriei sale. Ne-a explicat ca deasupra mormintelor se vad urmele podelei unui bordei (daca retin bine). 

In pasul piticului prin interiorul cuptorului, m-au incercat niste sentimente stranii, gandindu-ma ca secole in urma, cineva arunca aici busteni pentru a inteti focul.

Cripta sec. al IV-lea (cruciforma):

Ruinele criptei au fost dezgropate in urma cu ceva ani. Datorita intemperiilor si a copiilor care zburda pe zidurile si asa fragile, lipite cu un liant care cedeaza, starea edificiului s-a degradat vizibil pe masura trecerii timpului.  In mod normal, cripta ar fi trebuit acoperita cu o cupola climatizata. Pe ziduri, au mai ramas cateva fragmente de oase umane.

Nu va mai dau alte informatii, pentru a va lasa placerea de a le descoperi singuri.  🙂 

2 thoughts on “noviodunum si-a deschis portile”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *