manastirea colilia- jud constanta

Biserica din vechea obste sateasca ce purta numele Colilia (colilie = planta erbacee de stepa, foarte raspandinta in Dobrogea) a fost ridicata de catre germani. Constructia a durat 33 ani (“anii lui Iisus cand a fost rastignit”- ne explica maica stareta) adica 1901-1934. Satul a disparut in scurt timp, iar biserica a fost parasita. In anul 2006, 4 maicute care s-au stabilit aici, au supravegheat lucrarile de renovare, pastrand vechea arhitectura germanica, piatra originala, ancadramentele ferestrelor si braurile de stucaturi in registrul superior- asa cum aflam din pliantul de prezentare. 

Exteriorul sobru, sofisticat al bisericii contrasteaza cu blandetea maicilor si caldura pe care o degaja pictura interioara. Culorile vii, conturul clar al personajelor, delicatetea icoanelor te emotioneaza. Atmosfera este placuta, intima.

1 thought on “manastirea colilia- jud constanta”

  1. Buna ziua, doamna Ungureanu. Va rog sa-mi spuneti numele pictorului/pictorilor care au realizat pictura murala la renovarea acestui lacas de cult ortodox. Eu sunt persoana particulara, dar activez pe siteul http://www.nasul.tv in care am creat la sectiunea CULTURA un topic numit “Pictorii de biserici si icoane”. Eu ma documentez de pe internet pentru ca nu am studii de specialitate in domeniul religios. Din ce mai cunosteam din cultura mea generala am gasit foarte repede imagini cu picturi murale (interior si exterior)cat si informatii despre pictorii si PERIOADA in care au realizat picturile murale( pictorii cunoscuti mie). Dar pentru a avea IMAGINEA COMPLETA de pe tot “arealul ortodox” ( eu caut si despre bisericile romanesti dinafara granitelor tarii) am gasit de bun simt sa prezint lacasuri de cult MAI ALES de pe teritoriul Romaniei. De cateva zile m-am hotarat sa aflu de pictorii iconari care au realizat sau restaurat asezamintele bisericesti dobrogene. Am gasit pe net imagini foarte frumoase si informatii nestiute de cei mai multi oameni(fiecare avand prioritati de zi cu zi de cum sa-si asigure hrana familiei, ce sa faca maine cand- poate- a ramas fara serviciu etc) . Eu sunt un cetatean oarecare, dar am luat hotararea ca TREBUIE sa popularizam PE TOATE CAILE DE COMUNICARE CULTURA POPORULUI ROMAN.Daca eu activez de bunavoie pe siteul http://www.nasul.ta am ales sa pun fotografii si informatii UTILE chiar pe acest site. Se stie ca in timpurile prezente foarte multi oameni nu au timpul necesar sa se mai documenteze de altceva inafara de ce sunt nevoiti sa faca in viata de zi cu zi. Din acest motiv apelez la dumneavoastra in speranta ca poate ma ajutati sa aflu CINE sunt pictorii iconari care au refacut pictura interioara de la Manastirea Colilia. In speranta ca nu v-am deranjat prea mult, va multumesc pentru atentia acordata.
    Cu multumiri,
    Marinescu Teodora Alice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *