ulmetum

Aflate la limita comunei Pantelimon, jud. Constanta, ruinele Castrului roman Ulmetum au fost scoase la iveala prin anul 1911, fiind vizibile si in prezent. Provenit din limba latina, cuvantul ulmetum inseamna padure de ulmi. Cetatea este acum acoperita cu otetar, arbore provenit din China, care a cunoscut o raspandire rapida la noi, in ultimii ani.

Indicatorul cetatii, dotat cu un craniu de bovina (probabil), da o nota sinistra locului, chiar de la intrare. Dupa cum se vede treaba, aici inca se demareaza lucrari pentru cercetarea amanuntita a zonei.

De prin presa aflu ca cetatea a avut pesemne un trecut zbuciumat: locuita o perioada de populatii de sorginte germanica, distrusa de valuri de huni, a cunoscut un declin rapid, dupa care a fost abandonata. Incercarile de restaurare ordonate de Iustinian se pare ca n-au avut sorti de izbanda. In prezent arheologii incearca sa includa situl in circuitul turistic. Iar turistul care ajunge aici, este rugat sa nu-si lase in urma gunoiul, chiar daca locul cetatii a fost transformat de rau-voitori in container… (inca ma chinuie niste ganduri negre pe acesta tema…).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *