prin valea teilor

Obiective de atins: Manastirea Valea Teilor si Groapa lui Madem. Pornim la drum!

Lasam in spate Iulia si Alba (dar nu inainte de a hrani un catelus slabanog si murdarel).

Alba:

Si ne indreptam catre Valea Teilor:

In desisul padurii descoperim un izvor si facem un popas pentru a explora zona:

Mergem mai departe pe drumul spre Niculitel si gasim mai multe indicatoare catre Manastirea Valea Teilor.

Drumul este foarte rau, iar masina noastra a primit cateva lovituri zdravene in burtica. Am fi abandonat-o in padure si am fi continuat drumul pe jos, insa am plecat tarziu de acasa si ne-am propus sa vedem cam multe, asa ca am fost legati de un mijloc rapid de transport (daca vitezele 1 si 2 pot fi numite… “rapide”….).

 

Am prins slujba de seara la Manastirea Valea Teilor, care pentru mine a fost o adevarata binecuvantare. Manastirea este extraordinar de frumoasa, o gradina botanica in miniatura:

Frumusetea lacasului ne-a fascinat, asa ca ne-am cait pentru injuraturile scapate la adresa drumului. In final, acest drum ne-a dus intr-un loc edenic. Repet la nesfarsit: minunatiile Romaniei se afla la capatul unor drumuri groaznice care iti incearca rabdarea!

Sa nu credeti ca Groapa lui Madem se afla la capatul unui drum mai bun. Nuuuuuuu!!!! La intrare in Valea Teilor faci dreapta pe un drum de tara cu gropi, pietre, praf si alte capcane.

Peisajul insa, merita tot efortul:

Un stol de nori:

Iata si dealul nostru cu vestita groapa.

Vedeti ceva ciudat? Pai da! Ca sa urci dealul trebuie sa treci prin aratura, asa ca iata-ne afundandu-ne in pamantul incins si plin de chestii intepatoare, cu adidasii nostri albi si sosetele imaculate (ca doar ne-am imbracat decent, ca de biserica…)!

Camuflaj:

Am batut dealul in lung si-n lat si am gasit pana la urma grota:

Si asa am incheiat un alt capitol din volumul “Minunatiile ascunse ale Dobrogei“! Si mai avem inca multe descoperiri de facut…

10 thoughts on “prin valea teilor”

 1. Izvorul se numeste “izvorul Morozov”. Sa stii ca mai era un drum catre manastire, la intrarea in sat, primul drum pe stanga, apoi dreapta. Ce-i drept aveai mai mult de colindat dar daca tineai bine punctul cardinal ajungeai cu masina mai ok. Prin padure nu prea m-am aventurat ca drumu-i rau de tot. Ca de altfel in toata zona Alba – Valea Teilor – Niculitel.
  Tot pe drumul acela din sat (stanga si apoi drept inainte) poti ajunge si la o moara de apa, singura functionala din cate am inteles eu.

 2. Felicitari! super fotografiile! Si daca a-si fost in locurile prezentate de tine poate nu a-si fi reusit sa observ atitea detalii. Inca o data felicitari!

 3. Exact asta vroiam sa scriu si eu vazand imaginile, este “Izvorul Moruzov”, fata de acum cativa ani, este cam acoperit de vegetatie nu ? Capatul drumului, care presupun ca este prost, pana la Dunare, este o vedere panoramica deasupra Niculitelului….

 4. Buna tuturor, cititi si dati mai departe….propuneti trasee in Dobrogea de nord

  O echipa de bloggeri, antreprenori, pleaca in turneul Redescopera Romania 4, cap-compas Dobrogea. Exista un post acolo, la Bobby Voicu pe site, de ieri, care cere propuneri de traseu. Aici: http://www.bobbyvoicu.ro/ne-pregatim-de-redescopera-romania-4.html

  Eu am scris si anul trecut si am ramas cu impresia ca se duc pe cai batute, aceleasi rute, nu prea inteleg daca chiar au descoperit ceva. De aceea le-am propus altele: Noviodunum si ideea mea fixa, traseul pe DJ222A, Horia-Balabancea-Hamcearca-Nifon-Luncavita.

 5. Buna Daniela

  Foarte interesante peripetiile tale. Si pozele la fel. Felicitari !
  In weekend-ul asta vreau sa merg si eu la manastirea de la Valea Fagilor. Spune-mi te rog cam cat de lunga este portiunea aceea de drum rau. Ma intereseaza cam in cat timp as parcurge-o pe jos.

  1. Drumul prost are 4 km.Pe jos cred ca se face mai mult de o ora, se urca.Dar cei 4 km par 10!Fie ca mergeti prin padure, fie din Valea Teilor, tot prost e. Nu vreau sa-mi imaginez cum e cand ploua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *