blog de excursionist si mamica

decorul inaltarii

Mi-am pregatit de Inaltare un cozonac rapid, oua de prepelita inrosite, 2 lumanari decorate:

Lumanarea am decorat-o cu ajutorul unei imagini gasite pe net, a glitterului de la Amos si a noii mele achizitii: bormasina Dremel Stylus (o voi prezenta intr-un articol viitor, deocamdata experimentez si eu ce poate face).

Am mai realizat o lumanare, care mie imi place foarte mult, insa nu se potrivea in decor, asa ca am renuntat la ea. V-o prezint separat:

Cozonacul are o reteta mult mai usoara decat cel traditional. Reteta am gasit-o pe net, insa am adaptat-o la nevoile mele si am obtinut un rezultat bun.

Intr-o tava cu diametrul 26 cm am caramelizat 6 linguri de zahar. Am rotit tava sa se caramelizeze si peretii acesteia. Am lasat-o deoparte si am pregtit aluatul.

In 400 g faina cernuta am imprastiat 1 pliculet de drojdie. Am amestecat bine de tot, apoi am facut o gaurica in mijloc si am pus 2 oua , laptic incalzit si indulcit cu 3 linguri de zahar, 2 esente de rom, un prafulet de sare. Se framanta cam 10-15 minute cu ura, cu tavaleli periculoase. Aluatul este foarte lipicios, asa ca mi-am uns mainile cu niste unt (se poate si ulei).

Dupa ce l-am framantat de i-au sarit ochii, am intins o foaie nici subtire dar nici groasa, cat mai dreptunghiulara. Am pus pe foaie un maglavait format din unt, 6 linguri zahar, 100 g nuci pisate mai maricel. Am rulat si am impartit in 6 guguloaie.

Am aruncat in tava caramelizata cativa fulgi de margarina si apoi am asezat un guguloi in mijloc si 5 pe margine, la distante egale si departate unul de altul  (cresc foarte mult).

Am lasat o ora sa se odihneasca si sa creasca, apoi am preincalzit cuptorul si am dat tava la copt 35 min. Cred ca acest cozonac se serveste cu fudul in sus, adica partea caramelzata sa fie deasupra. Eu l-am servit invers, asa ca merge uns cu ou batut inainte de a-l pune in cuptor. Este foarte gustos.

Ce sa va mai spun? Hristos s-a inaltat!

1 comment

    • Dorin on June 2, 2011 at 18:40

    Reply

    Adevarat s-a inaltat !

Leave a Reply

Your email address will not be published.