blog de excursionist si mamica

eclere minunate in forme ciudate

Un desert grozav si nu foarte complicat (totusi, te cam solicita…) este cel pe care il voi prezenta acum:

Eclere delicioase facute de mine (nu credeam ca voi face vreodata eclere, dar am incercat cu destul de mult tupeu; si mi-au iesit foarte bune, dar nu chiar aspectuoase pentru ca n-am avut spriter).

Reteta este urmatoarea:

250 ml apa, un varf de cutit de sare si  jumatate de pachet de unt se pun la fiert pe aragaz pana la primul clocot. Se adauga in ploaie o cana si jumatate de faina (cel mai bine o cerneti deasupra oalei printr-o strecuratoare de ceai, ca sa cada o cantitate mica) si se amesteca incontinuu. Se da apoi la rece (mie mi-a iesit un fel de aluat grosut).

Dupa ce s-a racit cat de cat se incorporeaza cate un ou, pana ajungi la 6 oua. Iese ceva super lipicios. Maglavaitul lipicios se toarna in tava unsa cu unt (eu folosesc foaie de copt) in forme diverse de eclere (golomoate, rotund, ce te taie capul). Poti folosi spriter sau o punga taiata la un capat. Formele se pun la distanta una de alta deoarece se umfla rau de tot!

Se preincalzeste cuptorul vreo 15-30 min si apoi se pun la copt cat e nevoie (cam 45 minute). Nu se deschide usa cuptorului pana la final, altfel se lasa coca. Se taie cand sunt reci!! Ele sunt goale pe dinauntru si urmeaza sa le pui un strat de crema si unul de frisca si glazura de ciocolata pe deasupra capacelului.

Crema:

1 cana lapte se fierbe si se adauga jumatate de pachet de margarina (Rama, Unirea pentru prajituri), 1 pahar zahar, esenta de rom, jumatate de cana de faina turnata in ploaie, asa cum v-am invatat, 3 galbenusuri de tara care sa dea o culoare placuta, optional: nuca pisata, stafide etc. Eu am pus nuca pisata. A iesit buna, doar ca a dat o culoare caramizie cremei. Ea ar trebui sa iasa galbena. In fine, se fierbe amestecul pana e gata faina ( adica are trei faze : devine solid, apoi deodata lichid si apoi iar se ingroasa; cand se ingroasa ai stins aragazul). Lasi sa se raceasca bine.

Frisca o faceti cum stiti mai bine. Eu amestec Hulala 500ml cu o cutiuta de smantana si o lingura de zeama de lamaie.

Glazura va puteti chinui sa o faceti din ciocolata topita, sau cumparati un pliculet de glazura duo de la Dr Oetker. Il tineti 5 minute in apa fierbinte, il taiati la un capat (orificiul sa fie mic, astfel incat glazura sa curga incet pentru a o putea manevra; eu am facut un gauroi si mi-a curs mult la mijlocul prajiturii, iar pe parti mai ca nu aveam ce sa mai pun) si lasati imaginatia sa lucreze!

E gata, pofta buna!

Dupa cum se vede, am primit pentru desertul meu flori si felicitari 🙂

    • Cristina H on April 4, 2011 at 18:59

    Reply

    Eclerele sunt super apetisante. Florile sunt uimitoare! 🙂

    • Daniela on April 5, 2011 at 04:59
    • Author

    Reply

    multumesc. nu mai am nici din unele, nici din altele, ca te-as fi invitat 🙂

      • Dorin on May 3, 2011 at 17:24

      Reply

      Te-ai chinuit un pic !

        • Daniela on May 5, 2011 at 17:10
        • Author

        Reply

        dar cata placere mi-a facut… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.