zebil

In Zebil am fost prima data intr-o seara, pe la inceputul lunii martie. O prezentare rapida a satului mi-a starnit curiozitate si m-a ambitionat sa revin pe timpul zilei.

Pe strada principala, multe cladiri sunt construite de Mihail Moruzov (Mihail Moruzov s-a nascut si a copilarit in satul Zebil. Fiu al preotului Nicolae din Zebil, Mihail Moruzov, a reusit sa organizeze in 1917 unul dintre cele mai flexibile servicii secrete din Europa: Serviciul de Informatii al Deltei)- Info-delta.
Centre de recuperare:
Scoala
Parcul Moruzovilor cu o alta cladire deosebita, unde in prezent functioneaza dispensarul si un mic muzeu de arta populara (asa cum reiese din spusele localnicilor):
Biserica
Stadionul
O plimbare pe malul baltii, recomandata de fetele din sat:

12 thoughts on “zebil”

  1. eu stiu de moruzov si m-a mirat ca pe scoala scrie moruzow, sa-l intrebam pe noviodunum.ro 🙂 daca am vazut ca ne da informatii utile, acum abuzam de bunavointa sa…

 1. Intreb si eu … Nu imi dau seama si datorita unghiului din care este facuta fotografia. Daca acest Simion Moruzow este cazac si a ajuns in zona, este posibil ca numele sa fie transcris cu W si asa sa fie inregistrat in acte.

 2. Nu stiam k sunt asa lucruri frumoase in Zebil asa k o alta tema …pt plimbarile de primavara…Multumim k existi si ne mai luminezi si pe noi…

 3. Am copilarit in acest sat si ii cunosc fiecare coltisor. Stiu toate ungherele din acele cladiri mari, intr-una dintre ele chiar am locuit. Cand eram mica satul era splendid, totul arata mai nou. Din pacate acuma arata usor naruit. Dar mereu imi amintesc cu drag de locul acela. Cat am haladuit pe dealuri, cata baie am facut in lac, ce m-am mai dat cu sania……..Toata copilaria mea e acolo si mi-ar placea in viitor sa ma intorc si sa ma ocup de turism, sa fac o pensiune mica si draguta. Pacat ca locul nu este exploatat turistic. Sau este prea putin. Mi-au placut pozele, mai ales pt ca mi-au starnit amintirile din copilarie. Multumesc

  1. Buna Mira!Cred ca numele tau anterior era Spita, nu-i asa?
   Imi amintesc de tine si de familia ta.Eu sunt fiica unor profesori din satul in care ai copilarit tu. Din pacate, diferenta de varsta dintre noi era destul de mare.E adevarat, satul e minunat, insa nu se prea ingrijeste nimeni de el.

   1. Eu l-am cunoscut fffoarte bine pe tata-l tau MIRA! (am fost contabil la cap.pana in 1974/Feb.19,dar te atunci multa lume…a trecut si iata.ma pensionar la capat de lume dar satul il port cu mine…!)

    PS.Camelia incerc sa rememorez din acea vreme dar nu imi amintesc de loc de o fam.de prof.din Zebil cu o fata Camelia??Doar daca nu i-am cunoscut in cei 26 de ani de Zebil(cu ceva pauze 7ani!)deci numai 19 ani petrecuti la casa parinteasca mai am doar sora mea acolo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *