tur rapid cerna-turcoaia

Am auzit ca in zona Turcoaiei exista cateva obiective turistice interesante, asa ca am plecat intr-o calatorie de strangere de informatii si identificare a punctelor de interes. Ajunsi la Cerna, am intrat la Casa memoriala Panait Cerna, care se afla la cativa metri de biserica:

La iesire din Cerna incep sa se contureze Muntii Macinului. N-am putut rezista peisajului si am oprit masina pentru a surprinde brazii si crestele ninse:

Mi-a placut Turcoaia. Domnii pe care i-am rugat sa ne dea informatii turistice au fost foarte amabili si rabdatori. Am aflat ca dealul care strajuieste satul se numeste Iacobdeal. “Daca apucati pe drumul catre cariera ajungeti la o ghioalca, dar nu-i cine stie ce, n-are nici peste”, ne spun oamenii. Am vazut fotografii ale lacului (ca asta am inteles ca e “ghioalca”) si mi s-a parut o priveliste minunata. Soseaua spre cariera pare sa poarte urme de bombardamente, asa ca nu am indraznit sa ne aventuram cu masina  noua spre lac.

In Turcoaia stim ca se afla si Cetatea Troesmis, asa ca punem cateva intrebari legate de acest important obiectiv istoric si turistic. “Spre Cetate drumul e incurcat, trebuie sa iesiti inapoi in strada principala, pe langa niste ferme, pe langa casa primarului si este un drum care duce spre Dunare. Dar ce sa vedeti acolo? Nu prea e nimic, niste pietroaie.“. Am identificat si “drumul” catre Cetate. Vai! dar e prea mult spus drum: cateva urme de caruta peste un camp.

Ok, am tras urmatoarea concluzie: asteptam sa se incalzeasca vremea, ne inarmam cu ambitie, ne luam rucsacul de picnic si descoperim frumusetile Turcoaiei! Cred ca la vara. Poate pana atunci ne lipim de vreun satean cu o caruta. Platim bine :). Mai vrea cineva sa mearga cu noi?

13 thoughts on “tur rapid cerna-turcoaia”

 1. Buna Daniela,

  Asta cu Troesmis este tare…am trecut de zeci de ori in sus si in jos, demult vroiam sa dau o tura la Turcoaia, pentru Troesmis…nu mi-am convins familia…comentariul meu este: chiar zilele trecute re-rasfoiam o carte de istorie, scrisa de un domn Iancu Motu, o viziune extrem de critica asupra istoriografiei referitoare la daci….omul spune ca 80% din marturiile arheologice recoltate de-a lungul deceniilor din diverse situri, zac neinterpretate prin depozite…cu alte cuvinta exista probe recoltate despre trecutul istoric, dar nu sunt bani pentru analizarea lor…de aceea stim foarte putin…revenind la Troesmis, impreuna cu Aegyssus erau cele mai importante cetati din nordul Dobrogei, pe timpul provinciei Moesia….si localnicii afirma “niste pietre acolo…”…da niste bolovani, dar bolovanii spune ceva despre cultura de acum 2000 de ani…iar in Occident (sau in Turcia) toti bolovanii acestia sunt, intr-un sistem coerent, exploatati la greu….fara prea multe fasoane…

  Da, niste bolovani acolo, am putea sa-i dam deoparte sa facem o cariera sau o eoliana, ceva, nu ?!

  1. tiberiu, ma bucura interesul pentru o vizita la cetate. despre afirmatiile localnicilor, ce pot sa spun? ma abtin sa-i judec. intr-un fel nu sunt vinovati cetatenii de rand ca nu cunosc semnificatia istorica a cetatii. insa atitudinea autoritatilor care nu s-au deranjat nici macar sa puna un indicator catre aceasta zona, e de blamat.daca interesul pentru aceasta cetate ar fi pornit de sus in jos, atunci nu mai aveam de-a face cu oameni care nu dau doi bani pe aceste valori.

 2. Mare atentie la asa zisa istoriografie referitoare la daci si la ce s-a publicat in ultima vreme de persoane care se pretind istorici.
  In punctul Iglita sunt doua cetati: Cetatea de Est (cu cercetări incepute in 1864/1865; așezarea care a detiunut titlul de Municipium) și Cetatea de Vest (castrul Legio V Macedonica), care, probabil, suprapun o așezare așezare getica. Din pacate, despre materialele rezultate în urma sapaturilor de la Cetatea de Est nu se stiu foarte multe lucruri, ci doar faptul ca multe din inscriptiile descoperite atunci se afla in muzee din Europa. Cercetarile de salvare din așezarea extramuros de lângă cetatea de est au avut loc în anul 1977, iar materialul se afla la Muzeul de Istorie si Arheologie din cadrul ICEM Tulcea. Asezare civila isi datoreaza inceputurile Legiunii a V-a Macedonica (inceputul sec. II p.Chr.). Pentru Cetatea de Vest, pot preciza doar faptul ca “pretinsi” arheologi au efectuat niscai sapturi cu buldozerul prin anul 2000.

 3. noviodunum, s-au putut aproba sapaturi arheologice cu buldozerul?
  mi-ar fi greu sa descopar pe teren care este Cetatea de Est si care de Vest. nu era mai usor sa fie indicate? de ce credeti ca se manifesta atata dezinteres pentru aceasta zona?

 4. Nu au fost aprobate … “Baietii” au beneficiat de sprijinul fostului prim-ministru AN.
  Pentru indicatoare ar trebui ca autoritatile locale sa se implice, cade in sarcina lor … Cand timpul imi va permite, o sa fac un material pentru despre Troesmis. Am lucrat ceva, dar se refera mai mult la perioada secolelor X-XIII; perioada pe care o si studiez si o stapanesc foarte bine.

  Cetatile sunt foarte aproape una de alta. Daca te uiti pe google earth, o sa vezi ca Cetatea de Est, care se vede foarte bine (a fost sapata in integralitate), iar Cetatea de Vest se afla cam la 500-600 m spre … Se mai pot observa foarte bine, santurile si valurile asezarii civile (extramuros)

 5. In august 2009, am ajuns si noi dupa ceva aventura la cetatea Troesmis.
  Din pacate, era la sfarsitul zilei, soarele apunea vertiginos asa ca era cat pe ce sa ratam sesiunea foto. Oricum anul acesta vom explora zona mai amanuntit.

 6. Radu, superbe fotografii!!! lacul este deja trecut pe lista de obiective, e “ghioalca” despre care vorbeau localnicii:)imaginile tale m-au convins ca merita sa fac un efort sa-l vad. multumesc.

 7. Este cariera deschisa in 1861 de Comisiunea Europeana a Dunarii (CED), de catre inginerul francez Désiré More. Exploatarea piatrei s-a extins si in afara carierei, afectand in primul rand zidurile castrului de est de la Troesmis. Actiunile de demantelare a zidurilor au dus la descoperirea unui numar mare de inscriptii, care au luat drumul occidentului si au deschis calea pentru investigatiile arheologice din 1864.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *