dinogetia-garvan

Astazi am vizitat Cetatea Dinogetia, Garvan. O excursie care ne-a picat foarte bine dupa mesele imbelsugate de sarbatori. Am fost intampinati de doi caini, prieteni de-ai nostri din incercarea anterioara de a vizita cetatea, prin toamna. Daca data trecuta cand am ajuns in zona m-am speriat destul de tare de ei, astazi i-am chemat la mine. Au raspuns bucurosi si au venit in graba. Dupa conversatia de inceput: cutu bland, cutu cuminte, hau-hau, ham-ham si dupa ce mi-au mancat eugeniile, am pornit catre cetate.

De la soseaua principala nu este foarte mult de mers, pe o carare de pamant (ma rog, mocirla, zapada, apa, gheata, toate la un loc).

Am ajuns in fata portii

Am intrat cu indrazneala, conform sfaturilor primite de la noviodunum.ro, caruia ii multumesc inca o data pentru comentariile si informatiile pe care ni le ofera.

Intre timp unul dintre prietenii nostri ne-a abandonat. Celalalt insa, ne-a ramas fidel pana la finalul calatoriei prin curtea cetatii

Alte frumuseti

19 thoughts on “dinogetia-garvan”

 1. aaaaaaaaaa, sa zica nea Petrica! As solicita interventia dumneavoastra la articolul “Tur rapid Cerna-Turcoaia”, daca se poate. Cam ce ne puteti spune despre cetatea Troesmis si cine ar putea sa intervina pentru ca aceasta valoare a istoriei noastre sa nu mai fie considerata “un morman de pietroaie”?

   1. Sunt in cetate, dar numai bisricuta din secole 11-12 se mai pastreaza. Basilica este in coltul de SE, la S de Turnul 1 (cel care apare si in fotografii). Anul trecut a fost restaurat Turnul 11 si un segment din curtina.

 2. numai cu pile merge? pai atunci…sa lucram la asta! daca imi fac putina reclama, poate intra si aviatia pe blog 🙂

 3. Sa incercam … Eu chiar imi doresc sa repet experienta din 2005. Atunci am avut un aparat digital Olympus si nu am reusit sa fac fotografii de calitate.

  P.S. Vorbim la CJT 😉

 4. La Dinogetia am fost si noi. Este un sit arheologic la care se munceste si acest lucru se vede. Noi avem promisiuni ca la vara niste prieteni pasionati de deltaplanorism sa faca un tur foto aerian peste toate obiectivele istorice din judet.

 5. La Dinogetia nu se mai fac sapaturi de amploare din 1984. Colectivul actual s-a marginit la cateva sondaje, in afara incintei si ceva lucrari de “intretinere”. De cativa ani, Dinogetia a primit finantare prin Programul National de Restaurare si s-au restaurat turnurile 1 si 11.

 6. La Dinogetia nu se mai fac sapaturi de amploare de mult timp din cauza lipsei fondurilor. Din cand in cand se mai fac cateva sondaje sau se face o conservare primara la edificiile excavate anterior si care au suferit multe distrugeri datorita timpului. Lucrarile de restaurare ale cetati sunt insa foarte prost facute. De pilda nu exista niciun plan de restaurare care sa fie aprobat si de catre specialistii ce isi desfasoara activitatea la Dinogetia. Astfel restaurarea la turnul 1 s/a facut cu un proiect de restaurare pentru turnul 11. Dupa ce au fost oprite lucrarile au trecut la turnul nr. 13 cu acelasi proiect pentru ca in final sa se restaureze turnul 11 care trebuia conform planului. Daca va uitati pe planul cetati o sa observati ca turnul 1 nu are acelasi plan ca si turnul 11 deci nu se putea face o restaurare cu un plan diferit. Sa mai amintesc ca niciodata firma care se ocupa de restaurare nu la anuntat pe seful de santier pentru a trimite pe cineva acolo sa supravegheze lucrarea din punct de vedere arheologic, mai ales ca au intrat cu buldozerul in curtina dintre turnul 14 si turnul 1 si au distrus mare parte din stratigrafia locului ce se mai pastra acolo. Sa mai amintesc ca restaurarile s-au facut numai in noiembrie si decembrie, luni prielnice pentru turnarea betonului, lucru care a facut ca dupa un an de zile sa apara deja crapaturi in zid. O lucrare de mare precizie s-a efectuat si la therme, astfel ca la primul vant multe bucati din acoperis au fost smulse. Sa nu mai amintesc ca pentru conservarea thermelor s/a folosit acelasi plan ca si la Murighiol desi s-au platit proiecte diferite. Dar asta este Romania si asa este cand nu exista (sau nu se da voie) decat o singura firma in judetul Tulcea, si cateva in Romania care au certificat de lucrari de restaurare de monumente de patrimoniu obtinute numai ele stiu cum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *