targu-ocna

Aflată la contactul dintre Carpaţi şi Subcarpaţi, staţiunea Târgu Ocna îţi oferă o privelişte pitorească.

Salina Târgu Ocna este un adevărat oraş scufundat în adâncuri. Nu se poate să rămâi imun la imaginile din salină: imensitatea galeriilor săpate în formă de arcadă, sclipirile de diamant ale cristalelor de sare, desenele circulare de sare mai închisă la culoare ce îţi lasă impresia unei picturi abstracte pe pereţi, biserica „Sfânta Varvara” care aprinde lumina credinţei în adâncul întunecat, locurile amenajate pentru repaos sau agrement, lacul încadrat de razele aurii ale unor lămpi, în care se oglindesc depunerile de sare, te captivează.

Intrarea în salină se face cu microbuzul şi costă 14 lei după care nu vei plânge, te asigur. În drum spre salină am urmărit şi un spectacol gratuit oferit de o veveriţă băcăoană, sprintenă şi haioasă. Dacă tot ne-am arătat impresionaţi de prestaţia ei, şi-a etalat talentul de a atârna pe ziduri cu capul în jos, spre deliciul meu care nu mai văzusem până atunci  (adică primăvara lui 2008) veveriţe aşa de aproape (doar o coadă de veveriţă la Olăneşti, pentru că până am întors capul…a fugit).

Biserica din salina:

Lacul din salină:

Coridoare şi pereţi de sare:

Vei fi foarte tentat să guşti cristalele de pe pereţi, să vezi dacă întradevăr este sare. În special copiii se lasă pradă acestei dorinţe şi-i vezi că se apucă să lingă pereţii, apoi exclamă învingători: “e chiar sare! gustă şi tu!”

Iata-ma-s miner!

Biserica Buna Vestire, fosta Mănăstire Răducanu (construită de către Radu Racoviţă- 1664 în stilul barocului târziu moldovenesc), aflată în centrul staţiunii, a fost în permanenţă închisă. Am ratat astfel vizionarea picturii şi sculpturii de mare valoare despre care tot aud vorbindu-se.

O imagine inedită a bisericii, pe care am surprins-o într-o fotografie, o ai dacă îţi continui drumul pe lângă zidul gros de cetate, spre pod. De pe pod poţi vedea stâncile golaşe care se ridică din Trotuş (cred) peste care se înalţă semeaţă biserica (imaginea nu este foarte clară datorită tufelor de liliac şi a copacilor).

Biserica Adormirea Maicii Domnului „Precista” (ctitorită în 1683 de Ghe. Ursache, a aparţinut mănăstirii „Precista” închinată Muntelui Athos) aflată chiar pe şosea, în centrul staţiunii, este de o frumuseţe incontestabilă. Specific bisericilor din Târgu Ocna, şi pe aceasta am găsit-o tot închisă.

Mănăstirea şi Monumentul eroilor de pe Măgura Ocnei se află la intersecţia şoselei cu drumul spre Slănic. Este indicator. Drumul auto este destul de bun, cu serpentine strânse, foarte înguste (dacă te întâlneşti cu o altă maşină pe drum, găseşte repede  o soluţie!!!) Din loc în loc întâlneşti bănci de piatră botezate cu denumiri istorice: Oituz, Plevna, Rovine, etc.

Monumentul este închis luni şi marţi. Nu era nici luni nici marţi şi am insistat să ajungem sus în orele de program. Ghinion însă. La ora 15 monumentul era închis. Din spatele monumentului ai o amplă perspectivă asupra văii Trotuşului şi oraşului Târgu Ocna. Alături de monument se află crucea serg. Grenadier Constantin Muşat. Monumentul este închinat eroilor ce au căzut pe frontul de luptă de la Oituz-Coşna-Cireşoaia.

Mănăstirea se află la 150 m de monument. Prima atestare documentară a acestui loc datează din 1665. Este un loc perfect de recreere şi meditaţie.

Şi cum v-am obişnuit deja, floriceleeeeeeee:

Ei bine, eu nu-s chiar o floricică de primăvară, dar parcă nici ofilită nu-s 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *