albastru de voronet

Manastirea Voronet este una dintre cele mai renumite ctitorii ale lui Stefan cel Mare. Pictura interioara a bisericii dateaza din timpul marelui domnitor, iar cea exterioara din timpul domniei lui Petru Rares.

La Voronet am ajuns dinspre Gura Humorului, urmarind indicatoarele de pe sosea. Ne-am oprit langa un targ cu diverse chestii nefolositoare (aducatoare de praf, cum le spun eu- desi imi place mult sa le admir pe taraba, dar nu le vad utilitatea intr-un apartament).

Un zid inalt de piatra izoleaza manastirea de agitatia din targ (am zis ca-i fac poze la iesire, dar am uitat- de aia nu-i bine sa amani ce poti face in acel moment!).

voronet1

Manastirea este declarata monument, iar pentru vizitarea ei platesti o taxa de 3 lei. Pentru foto mai platesti 12 lei (parca- nu imi mai amintesc foarte bine, pentru ca am vizitat mai multe manastiri in acea zi).

La inceput mi s-a parut iritant sa mi se perceapa taxa pentru a intra intr-o manastire. Ulterior m-am gandit cat de greu se mentine valoroasa pictura de pe peretii edificiului, asa ca m-am calmat.

voronet2

Daca zidul n-am reusit sa-l fotografiez, macar portile manastirii sa vi le arat:

voronet3

Biserica este construita in plan trilobat (insa nu cred ca asta se observa in fotografii).

voronet4

Scena Judecatii de Apoi. Din pacate soarele puternic nu mi-a permis sa fotografiez partea superioara a peretelui, unde este infatisat Dumnezeu cu apostolii sezand pe scaune. De la picioarele Mantuitorului porneste un rau de foc in care cad pacatosii. Scena cuprinde si elemente folclorice, cum ar fi arhanghelii care sufla in buciume (nu stiam nici eu, dar am citit pe wikipedia).

voronet5

Ferestrele si usile au o lucratura foarte frumoasa (as zice ca stil gotic, dupa terminatia in arc frant si impletitura superioara).

voronet7

Imagini “pe colt”:

voronet8

voronet13

Chilii:

voronet12

voronet10

voronet11

Biserica trebuie studiata cu multa atentie, pentru ca fiecare coltisor iti va infatisa o noua scena, un nou elenment, noi forme. Nimic nu se repeta si totul este impresionant. Sa fiu sincera multe detalii le-am remarcat in fotografii, cand mi-am revizuit arhiva, acasa. E drept ca soarele puternic reflectat pe “albastrul de voronet” a fost chinuitor si mi-a creat mari dureri de ochi, desi am lentile speciale la ochelari…Si totusi, nu ma pot supara, pentru ca eu sunt o mare iubitoare de soare!!!!

1 thought on “albastru de voronet”

  1. Foarte frumos. Am văzut și eu demult mânăstirea, din păcate pe fuga! Cel mai mult îmi place peisajul în care este învăluita, pădurea de brazi și munții de jur-imprejur. Bravo! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *