cetatea halmyris

Cetatea Halmyris se afla la cca 2 kilometri de localitatea Murighiol, spre Dunavat.  Drumul este de pamant, dar nu e foarte rau. Halmyris este o cetate bine conservata din punctul meu de vedere, fata de altele din care nu au ramas decat cateva pietre. 

Pana sa ajungi la cetate treci pe langa troita inchinata Sfintilor Epictet si Astion. O constructie frumoasa, cu detalii impresionante. Pacat ca nici acest edificiu nu a ramas fara urmele “generatiei emo” care i-au provocat cateva distrugeri. Eu am incercat sa surprind partea frumoasa a troitei:

troita-sf-epictet-si-astion_001-tile

Detaliu coloana:

detaliu-din-coloanele-troitei-tile-tile

Interior troita:

interiortroita-tile

In scurt timp ajungi la cetate. O priveliste de ansamblu iti starneste repede curiozitatea. Atentia iti este disturbata doar de latratul nesuferit al unor caini. Pentru mine, farmecul celui mai renumit obiectiv turistic piere cand vad o haita de caini apropiindu-se amenintator. Am scapat si de acesta data de evenimente neplacute; pe masura ce s-au apropiat, cainii s-au mai domolit, asa ca nu exita niciun pericol, mergi cu incredere!  

ansamblu

Scapat din “gura lupului”, poti admira in liniste frumusetile nebanuite ale imprejurimilor. Zidurile, construite dintr-o caramida rosiatica, parca pictata, au un farmec deosebit, mai ales la apus, cand razele soarelui le sporeste misterul.

detaliiruine-title1

Basilica paleocrestina unde au fost descoperite moastele sf. Epictet si Astion:

basilica

Fragmente de vase:

fragmenteoala

Ruine ale bisericii, probabil. Este singura parte a cetatii unde nu ai acces:

ruinelebisericii

Monumentul inchinat sfintilor, care se afla in apropierea cetatii:

monumentcetate

Cateva imagini de pe canalele Murighiolului:

peisajmurighiol

Aici am vazut cei mai multi licheni. Toti copacii erau imbracati in licheni.

licheni-tile

Lacul Murighiol iti ofera un loc minunat de pescuit, flora si fauna specifica deltei, cazare intr-un camping dragut si un bors de peste facut la ceaun. Dar pentru acest capitol, vom reveni in zona…

lacmurighiol

Update: In prezent drumul este foarte bun, soseaua inaintand spre Dunavat.

1 thought on “cetatea halmyris”

  1. ce frumos…dar nu inteleg faza cu ,,urmele generatiei emo” daca sunt emo neaparat trebuie sa strice tot ce au in cale?neeee… ei se strica pe ei insisi… :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *