muzeul brukenthal-sibiu

Muzeul Brukenthal s-a deschis oficial la data de 25 februarie 1817.Palatul Brukenthal a fost construit ca resedinta a baronului  Samuel von Brukenthal. Aici si-a adapostit faimoasele colectii de carti, tablouri, monede, flori de mina, etc. Constructie baroca, ametitoare, incantatoare, Palatul Brukenthal are o valoare inestimabila.

Cateva imagini ale fatadei, curtii interioare si detalii ale portilor de acces. Fatada urmeaza un stil ponderat, care sincer nu mi-a sugerat o constructie atat de grandioasa. De cum intri insa in curtea interioara, simti ca te pierzi in trecut. Parca te-ai teleporta in lumea baronului Brukenthal.

intrare

Interiorul muzeului este o capodopera: sobele in stil rococo si neoclasic, tapetul de matase si cel de hartie pictat in stil oriental, candelabrele din sticla de Murano, toate sunt dovezi de eleganta, bogatie si bun gust.

interior

interior2

candelabru-tile1

Numele arhitectului faimoasei cladiri sibiene nu este cunoscut.

grandoare

Colectia numismatica cuprinde aproximativ 60.000 de monede. Exista de asemenea o colectie consistenta de medalii. 

colectie-de-monede

Colectia de tablouri este impresionanta. Stiluri diverse, de la diverse scoli de arta: Scoala flamanda si olandeza, Scoala germana si austriaca, Scoala italiana.

colectia-de-tablouri-pretioase1

tablouri

Biblioteca muzeului contine peste 280000 de exemplare, manuscrise si incunabule, volume rare, cu gravuri valoroase, aparute in cele mai mari tipografii din Europa sau apartinand marilor scriitori ai vremii:

dsc02102-tile

Colectia de arta decorativa:

obiecte-religioase

Teme religioase (Isus si cei 10.000 de martiri, panou de altar din Prostea Mare)

tablou

Portret

portret

Colectia de mineralogie am prezentat-o in articolul “Flori de mina”.

5 thoughts on “muzeul brukenthal-sibiu”

  1. da ai avut voie sa faci poze in interior?de obicei nu prea da voie..am fost si eu in suceava la muzeul satului da nu am putut face poze:(( e frumos muzeul:D

  2. ai voie, pentru ca platesti taxa foto. pozele se fac fara blitz in muzeu si biserici, pentru a nu deteriora pictura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *