1 decembrie-"ziua lu` tara mea"

De Ziua Nationala suntem obisnuiti sa dam chindii si sa facem gratare in aer liber. Ne manifestam astfel bucuria unei zile (bine meritate) de chiul colectiv a romanului din campul muncii. Ce ar fi mai potrivit pentru aceasta zi decat o plimbarica pe la monumentele dedicate eroilor din Razboiul de Intregire Nationala?

Mausoleul de la Mateias (jud. Arges) a fost ridicat intre anii 1928-1935. Realizat din calcar de Albesti, monumentul este compus din 2 corpuri: unul orizontal, care adaposteste osuarul, placat cu marmura pe care sunt mentionate numele unor soldati cazuti la datorie, iar al doilea, vertical, sub forma de turn, in care se afla 31 de cripte. In muzeu sunt expuse marturii ale luptelor desfasurate in zona in toamna anului 1916. Impresionanta este scena cu figurine infatisand soldati in diferite ipostaze pe campul de lupta, unde este redat si zgomotul de bombe, mitraliere, avioane, comenzi de atac…etc.

monumentul-de-la-mateias

Monumentul Magura Ocnei este inchinat eroilor cazuti in luptele de la Oituz- Cosna-Ciresoaia. Se afla la intersectia Targu-Ocna-Slanic (este indicator). Drumul auto este destul de bun, cu serpentine strânse, foarte înguste (dacă te întâlneşti cu o altă maşină pe drum, găseşti tu o soluţie!!!). Din loc în loc întâlneşti bănci de piatră botezate cu nume simbolice pentru istoria neamului nostru: “Oituz”, “Plevna”, “Rovine”, etc. Monumentul este deschis pe timpul verii, cu exceptia zilelor de luni şi marţi. Din spatele cladirii ai o amplă perspectivă asupra văii Trotuşului şi oraşului Târgu Ocna. Constructia monumentului a inceput in anul 1925, pe frontispiciu stand scris: “Spuneti generatiilor viitoare ca noi ne-am facut datoria“. Edificiul este inalt de 22 m. Pilda a eroismului armatei romane, langa monument se afla crucea serg. grenadier Constantin Musat.

monument-magura-ocnei

Mausoleul de la Marasesti (Vrancea) este ridicat pe locul unde s-au desfasurat luptele de la Marasesti. Lucrarile au fost demarate in 1924. Constructia are forma cirsulara, iar parte de sus se termina cu o cupola- “Cupola Gloriei” –a carei baza este flancata de patru vulturi din granit, inconjurata de o imensa friza in basorelief, cu o suprafata totala de 100 mp, realizata de sculptorii Ion Jalea si Cornel Medrea. La parter se afla criptele care adapostesc osemintele celor cazuti la datorie. In centrul mausoleului se afla sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, decedat la 21 iulie 1919. La etajul superior se gasesc drapelele unitatilor romane participante la batalia de la Marasesti. Cu prilejul inaugurarii mausoleului, s-a emis o medalie jubiliara, in trei variante: din aur, argint si bronz. Pe aversul medaliei se aflau efigiile regilor Ferdinand I si Carol al II-lea, fata in fata si stema Regatului Romaniei. Pe revers, in mijloc, este infatisat Mausoleul Eroilor de la Marasesti.

mausoleul-de-la-marasesti

O colega m-a amuzat cu amintiri de cand ii era fiica micuta si spunea ca de 1 decembrie e  ” ziua lu` tara mea”.

1 thought on “1 decembrie-"ziua lu` tara mea"”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *