sfinte locasuri oltenia/muntenia

Fac o trecere in revista a lacasurilor de cult pe care le-am vizitat in Oltenia si Muntenia, intr-un concediu destul de scurt: Arnota, Bitrita (Valcea), Cozia, Curtea de Arges, Dintr-un lemn, Govora, Horezu, Iezer, Pahomie, Surpatele, Turnu. Detalii despre manastiri se gasesc destule pe internet, ceea ce tin eu neaparat este sa adaug cateva poze ale locurilor, utile pentru cei care intentioneaza sa viziteze zona.

Manastirea Arnota se afla in Muntii Capatanii, la 840 m si este atribuita lui Matei Voda Basarab. Costructia impunatoare, peisajul montan impresionant, mormantul sculptat in marmura alba de catre vestitul artist transilvanean Elias Nicolai merita toata atentia calatorului.

arnota1

Manastirea Bistrita (Valcea), in apropierea Manastirii Arnota, este locul pe care sfatuiesc pe toata lumea sa nu-l ocoleasca. Pe mine m-a impresionat aici icoana cu trei fetze, model pe care nu l-am mai intalnit in alta parte. In apropiere se viziteaza Pestera Sf. Grigorie Decapolitul (Pestera Liliecilor) cu cele doua lacasuri rupestre: Biserica Ovidenia si Schitul Sfintilor Arhangheli,  care mi-au placut in mod deosebit. Despre Pestera voi scrie intr-un articol viitor.

bistrita1

icoana-cu-trei-fete

Scaldata de valurile Oltului, Manastirea Cozia se afla in unul dintre cele mai pitoresti peisaje ale Olteniei. Temelia manastirii a fost pusa de Mircea cel Batran intr-un loc unde erau multi nuci (“coz”=nuc; “cozia”=crangul cu nuci”). Monument istoric, Cozia gazduieste “Colectia de obiecte religioase vechi” unde poti vedea documente originale, icoane de mare valoare, obiecte de cult, tiparituri din presa romaneasca si straina, manuscrise cu caractere chirilice, slavone si grecesti, evanghelii legate in metale pretioase batute cu pietre pretioase, fragmente din piatra funerara a lui Mircea cel Batran. Manastirea arata ca o fortareata, la inceput fiind ridicata din ratiuni militare si strategice.

cozia1

Curtea de Arges este una dintre cele mai valoroase constructii de arta arhitecturala, fiind ridicata in vremea lui Neagoe Basarab. In parcul din fata manastirii susura izvorul de legenda “Fantana lui Manole” .

curtea-de-ag

izvorul-lui-manole

Manastirea “Dintr-un lemn” este o oaza de pace si bucurie sufleteasca pentru cei care poposesc aici. Legenda spune ca un calugar ar fi gasit intr-un stejar o icoana si ar fi auzit o voce care l-a indemnat sa ridice in acel loc o manastire din lemnul copacului. Biserica ar fi fost ridicata din lemnul unui singur stejar, secular, de aici provenindu-i numele. O colega spunea despre aceasta manastire ca “este atat de micuta si de frumoasa ca iti vine sa o imbratisezi”. Este un locusor intim in care iti dispar chiar toate apasarile sufletesti.

manastirea-dintr-un-lemn

vechi-si-nou

Manastirea Govora se impune ca o cetate medievala, de un alb imaculat, intrarea facandu-se pe sub clopotnita, ca printr-un tunel.  Aleile asfaltate si ingrijite, chiliile albe, florile care te intampina, bunavointa calugaritelor si linistea ce domneste aici nu-ti pot lasa decat o impresie foarte placuta.

govora1

Manastirea Horezu te intampina falnica dintre munti. Din pacate eu nu am avut timp sa savurez popasul la aceasta manastire dar merita toata atentia.  

horezu

Shitul Iezer este o asezare izolata, deosebit de frumoasa. Ajuns aici, mergi la Pestera Sfantului Antonie (o grota sapata in stanca). Drumul catre grota nu este greu, cam 15 minute, dar peisajul este extraordinar. Sus la grota este amenajat un loc de odihna si poti sa iei si o mica gustare (daca ti-ai pregatit-o de acasa).

iezer1

Schitul Pahomie este o minunata constructie in inima muntelui. Imi place sa numesc Schitul Pahomie “Raiul de sub stanca”. Drumul spre schit este lung si greu: sinuos, neasfaltat, motorul masinii se incinge, dar merita. O constructie delicata ce se incapataneaza sa sustina o stanca masiva de calcar, sau o stanca masiva ce ocroteste schitul? Izolati de restul lumii, calugarii de aici sunt foarte primitori si vorbesc cu caldura atat despre Schitul Pahomie cat si despre lacasurile din jur. Calugarii ne-au povestit ca schitul necesita numeroase reparatii la acoperis, in caz contrar fiind afectata pictura din interior. Pentru donatii si-au deschis un cont bancar (cont- RO43RNCB 0263028932930001 dar nu stiu daca mai e valabil)

“Fiecare om are dreptul la o bucata de Cer. La Pahomie acest lucru se poate dobandi”

pahomie1

Manastirea Surpatele seamana cu Iezer si Govora. Predomina albul. Este destul de micuta.

surpatele1

Manastirea Turnu este o astezare religioasa care m-a impresionat foarte tare. Imprejurimile manastirii sunt minunate iar grotele sapate in stanca ii dau un aer misterios.

turnu1

1 thought on “sfinte locasuri oltenia/muntenia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *